Boras-guiden.se

Välkommen till Borås Guidens webbplats. Här hittar du information om Borås och aktuella händelser och evenemang i Borås med omnejd. Planerar du ett besök i staden kan du hitta mycket matnyttigt inför ditt besök.

Solenergi i Borås

2017-05-26

Solen lyser starkt i Borås

Solenergi i Borås


Solenergi är en förnyelsebar energikälla, till skillnad från naturgas, kol och olja, vilket betyder att energin inte kan ta slut. Om du inte är redo att investera i egna solceller kan du köpa solkraft genom att teckna ett avtal med ett elbolag som tillhandahåller det. Din el som du får är då ett resultat från en solcellspark som omvandlar solen strålar. 

För tillfället finns ROT-avdrag för installation av solceller. ROT-avdraget är ett statligt stöd som du ansöker om. När det gäller underhåll, så är solceller i princip helt fria från det. Det enda som behöver underhållas är växelriktaren. Det finns väldigt få nackdelar med solenergi och den enda nackdelen är indirekta utsläpp från tillverkningen, underhållet och transporten. 

Solfångare omvandlar inte solenergin till el, utan till värme. Denna värme kallas solvärme och kan bland annat användas till att värma upp poolen eller till uppvärmning av varmvattnet i köket så väl som duschen. Du kan läsa mer om solvärme på vår sida om solfångare. 

I Sjuhärad och Borås pratar man om att det regnar mycket, men verkligheten är att solen lyser här som aldrig förr och därför är solenergi riktigt lönsamt i Sjuhäradsregionen.